Wat zijn online brokers?

Overzichtelijk en gebruiksvriendelijk beleggersplatform

Nu beleggen in toenemende mate populair wordt bij particulieren zijn er online een scala aan platforms waar je terecht kan om online te beleggen. Deze online beleggingsplatforms worden online brokers genoemd. De benaming broker is een afgeleide van de Engelse term voor beurshandelaar. Online brokers hebben de drempel voor particulieren om te gaan beleggen met hun vermogen flink verlaagd. Zo heb je geen aparte rekening nodig maar kan je eenvoudig in enkele minuten een account aanmaken en meteen beginnen met beleggen.

De meest bekende online brokers zijn; Lynx, Binck en Plus500. Wat deze online brokers met elkaar gemeen hebben is dat zij een zeer overzichtelijk en gebruiksvriendelijk beleggersplatform aanbieden. Daarnaast zijn de online brokers geduchte concurrenten van de conventionele banken omdat zij veel minder kosten maken en deze dus ook niet hoeven door te berekenen aan hun klanten.

Een tweede eigenschap die online brokers met elkaar gemeen hebben is het aanbod in beleggingsproducten. Online brokers zijn vooral gespecialiseerd in het hefboomproduct Contract for Difference (CFD). Met de CFD bieden de online brokers hun klanten de mogelijkheid om met een relatief klein kapitaal hoge rendementen te behalen. Met een CFD kan je beleggen in onder meer aandelen, valuta (Forex) en grondstoffen zoals, olie, goud en koffie. De essentie van een CFD is de hefboom waarmee je toegang krijgt tot grotere kapitalen, gemiddeld twintig keer meer waardoor de winst ook een stuk hoger kan komen te liggen dan wanneer je rechtstreeks in aandelen zou gaan beleggen.

Een voorbeeld:

Het aandeel KPN is 5 EUR en je hebt 500 EUR om te beleggen. Als je rechtstreeks in aandelen zou  beleggen dan zou je honderd aandelen kunnen kopen. Maar omdat je in een CFD belegt treedt een hefboom in werking. In dit voorbeeld is de hefboom 20. De eerder genoemde 500 EUR krijgt hiermee een belegde waarde van 20 X 500 EUR = 10.000 EUR. Bij een koerswinst van 20 % op het aandeel van KPN ontvang je 20% over 10.000 EUR = 2.000 EUR. Deze 2.000 EUR is jouw winst uit de CFD en wordt rechtsreeks naar je beleggersrekening geboekt. Een eenvoudige rekensom laat zien dat als je op de beurs de fysieke aandelen van KPN had gekocht, je dan 20% over 500 EUR = 100 EUR winst had gemaakt.

Op het moment dat jij beslist dat het genoeg is kan je de CFD abrupt stop zetten en de winst naar je rekening laten boeken. Een ander voordeel is dat doordat er geen transactie plaatsvindt er ook geen hoge kosten zijn waardoor de netto winst hoger is. Afhankelijk van de broker worden er marginale kosten berekend zoals, commissie en eventuele overnight-kosten, in het geval dat de CFD langer doorloopt.