Wat zijn de AEX, de NASDAQ en de Dow Jones?

De AEX is in Nederland de beurs, maar behalve in de AEX kun je ook internationaal gaan beleggen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de handel in wereldwijde producten en bedrijven. Dat doe je via buitenlandse beurzen, waarvan de NASDAQ en Dow Jones goede voorbeelden zijn. Hoe zit dat nu precies? In dit artikel lees je er alles over.

NASDAQ

Wereldwijde handel in effecten

Wereldwijd wordt dagelijks, van maandag tot en met vrijdag, gehandeld in aandelen en obligaties. Dit handelsverkeer vindt plaats op een effectenbeurs. Deze effectenbeurzen zijn gevestigd in vaak grote steden zoals, New York, London, Amsterdam en Tokyo. Het zijn centrale organisaties die kopers en verkopers een platform bieden hun aandelen en obligaties aan elkaar aan te bieden. Op de effectenbeurs worden ook nieuwe effecten uitgegeven en worden de winsten van ondernemingen uitgekeerd in de vorm van dividend. Particulieren kunnen online middels een livestream op de meest belangrijke effectenbeurzen van de wereld handelen.

AEX

De Amsterdam Exchange Index (AEX) is de belangrijkste effectenbeurs van Nederland en is op het Damrak in Amsterdam gevestigd. Op de AEX worden de koersontwikkelingen van de 25 Nederlandse ondernemingen met de grootste marktkapitalisatie verhandeld. Het gemiddelde van deze koersontwikkelingen berekent de stand van de AEX. Naast de verzameling van de 25 grootste Nederlandse ondernemingen kan je op de AEX ook handelen in effecten van bedrijven die minder groot zijn. Dat kan onder meer in de AMX Index. De AEX Index is een  onderdeel van NYSE Euronext en hiermee direct verbonden aan de Europese effectenbeurzen. Internationaal worden de koersen van de AEX als graadmeter gezien van de conditie van de Nederlandse economie.

NASDAQ

In New York bevindt zich de hoofdafdeling van de belangrijkste effectenbeurs waar vooral aandelen van technologiebedrijven worden verhandeld; de National Association Securities Automated Quotations ( NASDAQ). De NASDAQ is sinds 1999 de grootste effectenbeurs van de Verenigde Staten. Op de NASDAQ staan ruim de helft van de in Amerika verhandelde fondsen genoteerd. Buiten de hoofdvestiging in New York heeft de NASDQ bedrijfsonderdelen in Japan en Canada en is het direct gelinkt aan de beurs van Hong Kong en enkele Europese beurzen. Kenmerkend voor de NASDQ is dat het handelen op de beurs volledig door computers wordt afgehandeld. Anders dan op bijvoorbeeld de New York Stock Exchange (NYSE), waar handelaren dagelijks fysiek en in chaos effecten met elkaar verhandelen, verloopt de handel op de NASDAQ in het geheel automatisch. De NASDAQ heeft in de markt dan ook de alternatieve naam `schermenbeurs’ gekregen.

Dow Jones

Op Wall Street in New York is de Dow Jones Industrial Average ( Dow Jones) gevestigd. De Dow Jones is de oudste aandelenindex van Amerika en is opgezet door de redacteuren van de Wall Street Journal en Charles Dow, de oprichter van Dow Jones & Company. Van oorsprong was de Dow Jones een index van de grootste industriële bedrijven van Amerika. Het  elektronica concern General Electric (GI), dat al vanaf het begin deel uitmaakt van de beurs, is de enige onderneming die is overgebleven.  Ondernemingen die ooit toonaangevend waren en bepalend voor de Amerikaanse economie zoals, American Tabacco Company en American Sugar Company, zijn allemaal failliet. Tegenwoordig bestaat de Dow Jones uit ondernemingen als, Apple Inc, Boeing Co, Coca Cola Co, Mc Donalds en Johnson & Johnson.