Gratis beginnen met beleggen

Welkomstbonus zonder verplichting

Nu de rentes op spaartegoeden historisch laag staan – sommige spaarrekeningen geven zelfs helemaal geen rente meer –  zoeken steeds meer mensen naar andere mogelijkheden om het spaargeld te laten groeien. Een goed alternatief is het spaargeld te beleggen maar daar zijn dan weer kosten aan verbonden. Het beheer van bijvoorbeeld fondsen kost geld. Ook het aankopen en verkopen van effecten kost geld. De winst op de belegging moet dan ook eerst de kosten er uit halen voordat enige winst geïncasseerd kan worden. Om deze drempel te verlagen bieden online brokers je de mogelijkheid om kosteloos te beginnen met beleggen.

Als je voor het eerst een account opent bij een online broker dan wordt je in sommige gevallen hartelijk verwelkomd met een bonus. Deze bonus kan een vast bedrag van bijvoorbeeld 25 EUR zijn waarmee je direct aan de slag kan. In de meeste gevallen zijn er geen voorwaarden verbonden aan de bonus. De online brokers noemen dit een non-deposit bonus. Sommige brokers bieden een interessante korting aan op je eerste inleg. Deze kortingen liggen tussen de 10% en 30% van het ingelegde bedrag.

Zonder inleg oefenen met beleggen

Een in toenemende mate populaire vorm van beleggen waar geen sprake is van transactiekosten is het beleggen met een hefboom oftewel een Contract for Difference (CFD) Transactiekosten zijn er niet omdat met je belegde kapitaal geen fysieke aandelen worden gekocht. Met een CFD lift je namelijk mee op de koerswisseling van het onderliggende aandeel gedurende een bepaalde (korte) periode. Nadat je bent uitgestapt wordt de winst direct uitgekeerd. Geheel gratis is deze vorm van beleggen niet want de broker die voor jou belegd ontvangt voor zijn werk een commissie. Deze commissie is echter, vergeleken met de vele kosten die komen kijken bij het rechtstreeks beleggen in aandelen, marginaal. Daarnaast heb je met een CFD toegang tot een veel groter beleggingskapitaal dan je werkelijke inleg. Gemiddeld 20 keer groter.

Een andere vorm van gratis beginnen met beleggen is door te oefenen met een van de vele online demo’s die online brokers voor hun klanten beschikbaar stellen. Het virtuele kapitaal dat je ontvangt nadat je bent ingeschreven levert geen geld op. De gratis demo is enkel bedoeld om je kennis te laten maken met online beleggen zodat je het beleggen online eigen kan maken en de beleggersmarkt kan leren kennen. Hoe waardevol dit is zal blijken op het moment dat je werkelijk gaat beleggen met je eigen vermogen.