Beleggen in het buitenland

Wie wil beginnen met beleggen heeft mogelijk het idee dat dit alleen in Nederland kan. Maar je kunt je horizon verbreden door in het buitenland te zoeken naar mogelijkheden. De AEX is niet de enige keuze voor beleggers. Je kunt ook bij de Dow Jones, Nikkei 225 en NASDAQ terecht. Zodoende kun je beleggen in grote buitenlandse successen, zoals Coca Cola, Microsoft, Google, Facebook en Apple. Lees er meer over in dit artikel.

Beleggen in het buitenland

Horizon verbreden met beleggen in het buitenland

Om in Nederlandse aandelen te beleggen is de keus voor de AEX de meest gebruikelijke. Aan de AEX staan de 25 grootste Nederlandse ondernemingen gevestigd waaronder, Royal Dutch Shell, ING, Ahold en Aegon. Wil je in het buitenland gaan beleggen dan kan je onder meer terecht bij de Dow Jones, Nikkei 225 Index en de NASDAQ. Door je horizon te verbreden en internationale beurzen te betreden krijg je toegang tot grote ondernemingen die wereldwijd opereren. Zo kan je kiezen om mee te liften op het succes van bijvoorbeeld, Apple, Coca Cola of Microsoft.

Spreiden van risico

Beleggen in het buitenland brengt vele voordelen met zich mee maar het belangrijkste is dat je door het beleggen in grote buitenlandse ondernemingen je belegbare vermogen spreidt. Spreiding van je belegbare vermogen biedt nooit garanties maar het verkleint het risico op verliezen. Als je bijvoorbeeld alleen in ondernemingen zou gaan beleggen die aan de AEX genoteerd staat is de kans op een waardedaling van je belegging groter omdat bij een koersval op de AEX je gehele vermogen mee naar beneden gaat. Door je geld te spreiden over verschillende beurzen en ondernemingen in het buitenland is dat risico minder.

Beleggen in specifieke markten en sectoren

Als je in een bepaalde sector wilt beleggen bijvoorbeeld in ondernemingen die hun specialisatie hebben in de technologie dan bieden de buitenlandse effectenbeurzen meer mogelijkheden dan alleen die in Nederland. De meest belangrijke ondernemingen die bepalend zijn voor de ontwikkelingen en groei in de technologische sector zijn onder meer gevestigd aan de Dow Jones. Veel beleggers hebben bijvoorbeeld meer vertrouwen in technologie dan in olie. Dan kan komen omdat wereldwijd de olieprijs al geruime tijd onder druk staat door innovatieve ontwikkelingen in de energiesector. Vooral de groeiende potentie van zonne-energie heeft een significant negatief effect op de koersen van ondernemingen die olie winnen en raffineren.

Transactiekosten bij het kopen van aandelen

In het buitenland beleggen kan je doen door het aankopen van aandelen van ondernemingen waar je een groot vertrouwen in hebt. Het nadeel van het kopen van aandelen kan zijn dat je voor jouw beschikbare belegbare vermogen slechts een bepaald aantal aandelen in bezit krijgt. Daarnaast zijn er kosten verbonden aan het kopen en verkopen van aandelen. Voor particuliere beleggers is het belangrijk om te weten dat deze kosten flink kunnen oplopen want als een aandeel minimaal in waarde is gestegen en ook de dividend uitkering is tegen gevallen dan loopje het risico dat je uiteindelijk geen winst hebt gemaakt maar juist verlies.

Beleggen met een hefboom constructie

Een manier om uit je belegbare vermogen een hoger rendement te halen dan uit bijvoorbeeld aandelen, is het beleggen in een zogeheten Contract of Difference (DFC) Met deze belegginstool lift je als het ware mee op het koersverloop van een aandeel maar je bent er geen eigenaar van. Een CFD broker koopt de aandelen voor jouw en jij betaalt hem hiervoor een marginale vergoeding. Een CFD werkt middels een hefboomconstructie waardoor je toegang krijgt tot een grotere portefeuille en dus kans maakt op een hogere winst.