Beleggen in grondstoffen

Beleggen in goud, olie of landbouwproducten

Grondstoffen worden op de beleggersmarkt commodities genoemd en zijn verdeeld over de groepen; edelmetalen, landbouwproducten en energie. Vooral goud, een edelmetaal, is de laatste jaren (weer) bijzonder populair onder beleggers. De voornaamste reden van de populariteit van goud is dat het een relatief veilige belegging is in tijden van inflatie of financieel onzekere tijden. Goud is hiermee, net als de meeste grondstoffen, een korte termijn belegging.

Als je wilt beleggen in grondstoffen kan je dat fysiek doen door bijvoorbeeld, goudstaven te kopen. Voor de meeste overige grondstoffen is fysiek beleggen geen goede optie omdat het opslaan van bijvoorbeeld, graan of koffie, niet mogelijk is. Een andere mogelijkheid is rechtstreeks te beleggen in de bedrijven die grondstoffen winnen of verbouwen. Denk hierbij aan goudmijnen, maisboeren en koffieplantages. De meest gebruikte optie onder online beleggers is deelname aan een beleggingsfonds waar een ruim assortiment aan verschillende grondstoffen is opgenomen.

 

Koers afhankelijk van verschillende factoren

Een grondstof die de laatste tijd veelvuldig onder druk staat is olie. Een oorzaak van de turbulente periode die olie doormaakt is de opkomst van andere energiebronnen zoals, zonne-energie. Daarnaast speelt politieke onrust in het Midden Oosten en de stagnerende economie in China een belangrijke rol waardoor de vraag naar olie is afgenomen. Wat tevens van invloed is op de lagere prijs van een vat olie is feit dat Amerika in de afgelopen jaren veel heeft geïnvesteerd in fracking om gas en olie uit de bodem te halen waarmee de behoefte aan olie uit andere landen is gedaald. Ook Canada heeft bijgedragen aan de lage olieprijs doordat het land grootschalig innovatieve technieken toepast om olie uit teerzand te halen.

Grondstoffen zoals, granen, koffie, mais en suiker zijn onder beleggers populair maar zijn daarnaast ook een risicovolle belegging. Dat komt omdat de prijs van deze grondstoffen sterk afhankelijk is van weersomstandigheden en politieke (in)stabiliteit. De meest risicovolle manier om in deze grondstoffen te beleggen is door middel van zogeheten futures waarmee wordt gespeculeerd op datum, en wat de prijs van de grondstof op die betreffende datum zal zijn. Gezien de verschillende risicofactoren van bijvoorbeeld graan, kan de prijs van graan op de vastgestelde datum van de future uiteindelijk heel anders uitpakken. In extreme gevallen, als bijvoorbeeld een oogst volledig mislukt, kan een graan-future volledig waardeloos worden.

Als je in tarwe wilt beleggen dan kan je dat onder meer doen via een Indexfonds, een financiële tool dat wereldwijd de vraag en aanbod van tarwe monitort. Deze manier van beleggen in grondstoffen is ideaal als je niet veel tijd hebt om de marktontwikkelingen in de gaten te houden.