Voordelen en nadelen van CFD’s

Snel en efficiënt profiteren van koerswinsten

Het beleggingsinstrument Contract for Difference (CFD) werd in de jaren negentig van de vorige eeuw ontwikkeld met als doel meer winsten uit beleggingen te halen zonder daar hoge kapitalen voor te hoeven reserveren. Het waren vooral hedgefondsen en institutionele beleggers die gebruik maakten van CFD’s omdat zij hiermee in staat waren snel en efficiënt te handelen zonder daadwerkelijk eigenaar te zijn van de aandelen maar zo wel konden profiteren van het succes van koersstijgingen. Tegenwoordig kunnen particuliere beleggers ook profiteren van de financieel aantrekkelijke mogelijkheden van CFD’s. Online brokers bieden geavanceerde online beleggingsplatforms  waarop je snel en efficiënt kan navigeren. Met een app kan je zelfs op je smartphone of tablet inlogen op je account en direct, online in CFD’s handelen.

Het belangrijkste kenmerk van een CFD is de hefboomwerking waarmee met een relatief klein saldo hoge winsten kunnen worden gemaakt. Dit voordeel ten opzichte van rechtstreeks in aandelen beleggen is voor veel mensen de motivatie om te kiezen te beleggen in CFD’s. Een ander voordeel van beleggen in CFD’s is het feit dat de kosten laag kunnen blijven. Omdat je geen eigenaar bent van de aandelen zijn er geen transactiekosten en hoeft er geen bewaarloon te worden gerekend. Je betaalt slechts een marginale vergoeding aan de CFD broker die het werk voor je doet, en als je de posities in CFD’s een nacht laat staan betaal je overnight rente. Je kan een CFD tevens voorzien van een beveiliging oftwel, een ‘stop-loss’, waarmee de kans op grote verliezen kan worden geminimaliseerd

 

Hefboom bepaalt de hoogte van winst of verlies

Als je grote winsten kan maken met CFD’s dan ligt het voor de hand dat er ook risico’s zijn, en dat klopt. Het risico van beleggen in CFD’s is dat je ineens een grote som geld kwijt kan zijn. Als je in CFD’s belegt en de onderliggende waarde van de aandelen zakken in waarde (koersdaling) dan maak je verlies.  De hefboom van de CFD is bepalend voor de hoogte van dat verlies. Hoe hoger de hefboom, des te groter het verlies en dit verlies wordt direct van je beleggersrekening afgeboekt. Het is om die reden dat je bij het beleggen in CFD’s een percentage van de onderliggende waarde van de aandelen op de beleggersrekening moet hebben staan oftewel, marge.

In Amerika is het gebruik van CFD’s omwille van het grote risico niet meer toegestaan. De achterliggende reden van dit verbod komt door de gevolgen van de kredietcrisis in 2008 waar hedgefondsen en institutionele beleggers zich als het ware verslikt hebben in de onroerend goed-bubble. De hefbomen in de enorme aantallen CFD’s waarbij onroerend goed de onderliggende waarden vertegenwoordigden, bleken dermate onverantwoord hoog dat vele miljarden onroerend-goed-dollars als sneeuw voor de zon verdwenen. In Nederland, en in de meeste landen in de wereld, zijn CFD’s wel toegestaan maar wordt de hefboom per positie gemaximeerd.