Beleggen met een hefboom

Met een hefboom toegang tot groter beleggingskapitaal

Naast rechtstreeks beleggen in aandelen kan je gebruik maken van beleggingsinstrumenten met een hefboomwerking zoals, de populaire  CFD’s, (online brokers) Turbo’s (ABN Amro) en Sprinters (ING). Het grote voordeel van het beleggen met een beleggingsinstrument waarin sprake is van een hefboomwerking is dat je met een relatief laag saldo toegang hebt tot een groter kapitaal waardoor de kans op hogere winsten binnen bereik komen. Beleggen met een hefboom werd oorspronkelijk toegepast door hedgefondsen en institutionele beleggers maar is nu ook bereikbaar voor particuliere beleggers.

Beleggen met een hefboom heeft overeenkomsten met het aangaan van een lening, de broker financiert de door jou gekozen positie. Belangrijk om te weten is dat je niet alleen  kans maakt op hoge winsten bij een koersstijging maar je maakt ook kans op grote verliezen bij een koersdaling. Het zogenoemde hefboomeffect kan dus twee kanten op bewegen. Voordat de broker voor jou gaat beleggen met de hefboom zal hij je verzoeken een minimale marge op je beleggersrekening te boeken om, in geval van een koersdaling, het  verlies (gedeeltelijk) ook daadwerkelijk te kunnen dekken.

Werking van de hefboom

Hefboomconstructies zijn er in vele verschillende soorten. Een factor 10 geeft jou met 100 EUR toegang tot een werkkapitaal van 1.000 EUR. De hefboom is in dit geval 1:10. Als de aandelen aan het eind van de dag met 25% gestegen zijn, kan je de positie verkopen en ontvang je 25% over het werkkapitaal van 1.000 EUR, dus 250 EUR. Je werkelijke inleg van 100 euro heeft je op deze manier 250 euro opgeleverd. Zoals hiervoor al aangegeven is het belangrijk om te weten dat als het aandeel 25% in waarde zou zijn gedaald, je dan 250 EUR had verloren.

Bij het beleggen met een hefboom wordt je geen eigenaar van het aandeel, je lift als het ware tijdelijk mee op koersschommelingen, stapt uit op een door jou gekozen moment en incasseert de eventuele winst. Dit maakt beleggen met een hefboom een ideale vorm van beleggen voor mensen die geïnteresseerd zijn in korte termijn beleggen.  De hefboom heeft als bijkomend voordeel dat de rest van je kapitaal vrij blijft om te beleggen in andere producten, zoals in opties, futures of rechtstreeks in aandelen.

Voordat je aan de slag gaat met het beleggen met een hefboom is het raadzaam om gebruik te maken van de handige demo-tools die door online brokers worden aangeboden. Zo  kan je jezelf enige handigheid aanleren en de terminologie eigen maken. Aanmelden gaat snel en is eenvoudig. Er zijn ook demo-apps voor de smartphone en tablet. Vaak verwelkomd de online broker je met een bonus van enkele tientallen euro’s.