Toegang tot ruim honderd beurzen
Door aandelen van een onderneming te kopen wordt je als het ware voor een deel eigenaar van de betreffende onderneming. Via de beleggingsplatforms van online brokers en banken heb je toegang tot onder meer de Amsterdamse beurs (AEX) en vele internationale beurzen waaronder de Amerikaanse beurs (NASDAQ) en Japan (Tokyo Stock Exchange) waar je kan handelen in aandelen, opties, futures en vreemde valuta. De handelsbeurzen zijn geopend op werkdagen. Tijdens het weekend en op nationale feestdagen zijn de beurzen doorgaans gesloten.
Omdat je bij het handelen in aandelen voor een deel eigenaar wordt van de betreffende onderneming is het zaak om je vooraf te verdiepen in de onderneming. Hiervoor kan je online bijvoorbeeld de gepubliceerde jaarcijfers raadplegen of je onderzoekt wat de strategie van de onderneming is. Het kan ook geen kwaad eens te kijken naar ondernemingen die in dezelfde sector opereren zodat je een goed beeld krijgt van de markt. Een valkuil kan zijn wanneer een onderneming door de pers bejubeld en geprijsd wordt waardoor een hype kan ontstaan en je mogelijk teveel betaalt voor de aandelen van die betreffende onderneming, zoals het geval was in 2000 met internet provider World Online; door een intensieve reclamecampagne en de media die er veel aandacht aan gaf ontstond een hype die uitgroeide tot een bubble. Drie weken na de introductie van World Online op de beurs was het aandeel voor de helft in waarde gedaald.
Handel niet uit emotie
Voordat je gaat beleggen in aandelen is het goed te beseffen waarom je wilt gaan beleggen. Als je in gedachten hebt om snel rijk te worden dan kan je al snel teleurgesteld raken. Beleggen is vooral geduld hebben en daarnaast je emotie niet de overhand laten krijgen. Dit laatste is belangrijk als een aandeel waarin je hebt belegd sterk in waarde is gedaald. De daling van de waarde kan tijdelijk zijn en het beste is om in zo’n geval niet uit angst voor nog meer verlies het aandeel te verkopen. Een goed voorbeeld is het aandeel van Royal Dutch Shell. Dit aandeel kent grote fluctuaties die veelal het gevolg zijn van vraag en aanbod van olie op de wereldmarkt. Zo ging het aandeel, als reactie op een sterk dalende olieprijs, in de tweede helft van 2015 in rap tempo omlaag maar klom het aandeel in 2016 weer terug.
Ondernemingen die op de beurs genoteerd staan streven er vaak naar een zo goed mogelijke winst oftewel dividend uit te keren. Het uitkeren van dividend kan één of meerdere keren per jaar plaatsvinden, in geld of nieuwe aandelen. Dit wordt ook wel stockdividend genoemd. Het uitkeren van dividend gaat overigens ten koste van het beschikbaar kapitaal van de betreffende onderneming waardoor minder eigen vermogen beschikbaar is om bijvoorbeeld te herinvesteren in onderzoek en ontwikkeling. Over het uitgekeerde dividend wordt 15% dividend belasting ingehouden en afgedragen aan de fiscus. Deze dividend belasting mag je vervolgens in mindering brengen over het uitgekeerde dividend verschuldigde inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.