Beginnen met beleggen

Beleggersprofiel samenstellen

Als je voor het eerst gaat beleggen kom je een scala aan termen tegen die in eerst instantie kan doen duizelen. Gelukkig is beleggen een stuk eenvoudiger dan het op het eerste gezicht lijkt en is beleggen daarnaast ook nog eens heel leuk. Voordat je begint met beleggen is het belangrijk te beseffen dat beleggen risico’s met zich mee brengt. Je kunt immers naast geld verdienen ook geld verliezen. Het is dan ook handig om eerst voor jezelf helder te krijgen welke risico’s je wilt nemen. Hiervoor kan je bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) online aan de hand van een vragenlijst een beleggersprofiel samenstellen. Met een beleggersprofiel krijg je inzicht hoeveel risico je bereid bent te lopen.

 

Uitgifte van aandelen

Bij beleggen denken we als eerste aan aandelen. Als je belegt in aandelen wordt je voor een deel eigenaar van de onderneming die de betreffende aandelen heeft uitgegeven. Ondernemingen geven aandelen uit om vermogen te verzamelen dat zij vervolgens aanwenden om hun positie in de markt te versterken door middel van onder meer product-innovatie, het lanceren van een nieuw product, of een strategische overname van een onderneming die in dezelfde markt actief is. Ondernemingen die naar de beurs gaan en dus nog niet eerder aandelen hebben uitgegeven kondigen hun beursgang aan met een uitgifte van nieuwe aandelen, de zogeheten emissies.

 

Call- en putopties

Ervaren beleggers of beleggers die van bepaalde marktontwikkelingen op de hoogte zijn kiezen soms voor de mogelijkheid om op basis van hun kennis en visie enkele maanden vooruit te speculeren. Dat doen zij met call- en putopties. Met een call- of putoptie maak je als het ware een afspraak dat je een bepaald aandeel voor een vooraf vastgestelde prijs aankoopt of verkoopt. Als jij denkt dat een bepaald aandeel in waarde gaat stijgen dan kan je een call-optie nemen. Als jouw verwachting is uitgekomen en het aandeel meer waard is geworden dan heb je direct winst gemaakt. Een putoptie werkt hetzelfde maar dan omgekeerd. Je maakt de afspraak dat je het aandeel tegen een vastgestelde prijs mag verkopen en als de waarde van het aandeel gezakt is heb je direct winst gemaakt.

 

Obligaties

Een van de veiligste vormen van beleggen is het aankopen van obligaties. Met de aankoop van obligaties leen je voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld tien jaar,  geld uit aan een instantie die hiervoor in de plaats een vastgestelde rente uitkeert. Het meest bekend zijn staatobligaties. Dit zijn leningen die de staat aangaat en garanderen dus een jaarlijkse rente.

De meest passieve maar toch een financieel zeer interessante vorm van beleggen is het beleggen in fondsen. Beleggingsfondsen zijn er voor de belegger die graag risico’s neemt, voor de belegger die meer behoudend is en alle combinaties die hier tussen passen. Een fondsbeheerder stelt de portefeuille samen en verricht tussentijds zo nodig aanpassingen om het beste rendement voor jouw te realiseren.