Beleggen met weinig geld

Slim gebruik maken van een hefboom

Beleggen is leuk en spannend. Daarnaast zijn er uiteraard financiële risico’s verbonden aan beleggen. Dat laatste kan een reden zijn om beleggen links te laten liggen, maar dat hoeft niet meer. Door te beleggen in financiële instrumenten die voorzien zijn van een hefboom heb je niet veel geld nodig omdat de hefboom toegang geeft tot grote kapitalen waardoor je veel meer koerswinst kan behalen.

Een financieel instrument voorzien van een hefboom wordt een Contract for Difference (CFD) genoemd. CFD’s werden in de jaren negentig van de vorige eeuw ontwikkeld als hefboomproduct en werden vooral gebruikt door hedgefondsen en institutionele beleggers.  Pas later konden particuliere beleggers gebruik maken van deze hefboomproducten. Bij een CFD wordt je geen eigenaar van het aandeel waarin je belegt. Je lift mee op de koersschommelingen en stapt uit wanneer jij dat wilt. Het verschil tussen de opening en sluiting van jou positie in het door jouw geselecteerde aandeel wordt contant afgerekend.

 

Gratis oefenen en verkleinen van risico’s

Zoals gezegd heb je met een CFD weinig geld nodig. Je wilt bijvoorbeeld beleggen in aandelen van Royal Dutch Shell en hebt daarvoor 500 EUR voor gereserveerd. Als de hefboom 20 is dan krijg je toegang tot een kapitaal van 20 X 500 EUR = 10.000 EUR. Bij een koersstijging van 10% op het aandeel van Royal Dutch Shell  maak je 10% winst over 10.000 EUR oftewel, 1.000 EUR. Had je de 500 EUR rechtstreeks belegd in aandelen van Royal Dutch Shell dan was je winst slechts 10% van 500 EUR geweest oftewel, 50 EUR. Zou het aandeel van Royal Dutch Shell in plaats van 10% winst 10% verlies hebben gemaakt dan zou je 1.000 EUR hebben verloren. Het risico weegt dus aan beide kanten.

Om het risico op verlies zoveel mogelijk te minimaliseren bieden de online brokers waardevolle tools aan. Zo kan je met de ‘stop-loss’ knop een ondergrens aangeven zodat bij een onverwachte daling van de koers van het onderliggende aandeel het verlies kan worden beperkt. De ‘stop-loss’ knop werk direct, er is geen sprake van enige vertraging.  Hetzelfde geldt voor de overige knoppen waarmee je bijvoorbeeld op een juist moment de CFD kan stopzetten om de behaalde winst uit te laten keren naar je beleggersrekening.

Om het beleggen met weinig geld met een CFD onder de knie te krijgen bieden online brokers de mogelijkheid te oefenen met een demo. Nadat je een account hebt aangemaakt ontvang je een virtueel bedrag op je beleggersrekening en kan je met deze demo net zo vaak beleggen als dat je wilt. Door veel te oefenen ontdek je vanzelf wat het beste bij je past en kan je, wanneer je denkt voldoende geoefend te hebben, met je eigen geld een eerste werkelijke belegging aangaan.