Beleggen in goud of zilver, is dat winstgevend?

Wil je zeker zijn van je belegging? Dan is goud een mogelijkheid. De goudprijs is de afgelopen jaren eigenlijk alleen maar gestegen. Dat maakt goud waardevast. Daarbij speelt schaarste een rol. Veel mensen willen goud kopen, maar er is steeds minder goud in omloop. Anderzijds zal de goudprijs, net als de zilverprijs, vroeg of laat zijn hoogtepunt bereiken. Met andere woorden, een terechte vraag: is beleggen in goud of zilver nog wel zo winstgevend?

Beleggen in goud en zilver

Goud als rekeneenheid

Wereldwijd is goud de meest verhandelde grondstof.  Het handelen in goud vindt al plaats sinds de hoogtijdagen van het Babylonische rijk, 1800 voor Christus. Goud werd door de Babyloniërs gebruikt als rekeneenheid, voor het bepalen van waarde van goederen. Omdat graan moeilijk te vervoeren was werden goud en zilver als eenheid gebruikt om de waarde van het graan te vertegenwoordigen. Eeuwen later werd deze methode opnieuw geïntroduceerd door de Amerikaanse overheid die hun dollar aan Goud koppelde met een prijs van 35 dollar per troy ounce oftwel 31 gram. Tijdens de Vietnam oorlog, toen Amerika om geld verlegen zat en papiergeld ging bijdrukken, werd de dollar weer losgekoppeld van goud.

Goud een veilige haven bij economische crises

Onder beleggers wordt goud gezien als veilige haven wanneer het economisch niet goed gaat. De laatste keer dat we de goudprijs exponentieel zagen stijgen was tijdens de financiële crisis van 2008. Beleggers verloren massaal het vertrouwen in de economie en in overheden en zochten hun toevlucht in het blinkende mineraal. Er waren zelfs financiële goeroes die voorspelden dat je het beste al je geld in goud kon stoppen omdat het wereldwijde monetaire systeem op wankelen stond waardoor grondstoffen als goud en zilver veiligheid en garantie zouden bieden.

Goud alleen rendabel bij juiste instap moment

Terugkijkend naar de koersschommelingen van goud dan is te zien dat het edelmetaal in economisch mindere tijden een goede belegging was. Maar het ligt er natuurlijk wel aan op welk moment jij je geld in goudstaven hebt gestoken. Beleggers die te lang hebben gewacht met het verkopen van hun aandelen en daardoor veel geld hebben verloren zijn hoogstwaarschijnlijk op een zeer hoge goudkoers ingestapt. Na de economische crisis is de goudprijs weer enigszins gedaald en op lagere niveaus blijven fluctueren.

Beleggen in zilver relatief veilig

Zilver wordt ook wel het jongere broertje of zusje van goud genoemd. Het is net als goud minder gevoelig voor economische ontwikkelingen en daardoor een veilige haven wanneer het economische even wat minder gaat. Maar echt veilig is zilver zeker niet. In 1980 stond de waarde van zilver op een recordhoogte van 49 dollar. De oorzaak van deze hoge prijs lag bij twee olie-broers uit Texas, de gebroeders Hunt, die in de loop der jaren ruim 100 miljoen troy ounce aan zilver hadden gekocht. Toen de prijs van zilver spontaan instortte  verloren de twee broers enkele miljarden dollars. Pas in 2011 was de zilverprijs weer net zo hoog als in 1980.

Goudwinning en oorlogen

Beleggen in goud of zilver kan je fysiek doen of op de beurs. De beurs is voor beleggers de meest voor de hand liggende optie. Als je wilt gaan beleggen in goud is het goed om op de hoogte te blijven van wereldwijde politieke ontwikkelingen. Een oorlog of een terroristische aanslag is veelal een trigger om de goudprijs te doen stijgen. Een ander aandachtspunt is de moeilijkheidsgraad van het winnen van goud, wat voornamelijk in het zuiden van Afrika gebeurd. Zodra er meldingen komen van moeilijkheden in de goudwinning zal de prijs sneller stijgen.