Posities openen bij beleggen

Aandeel selecteren en de koop activeren

Bij het beleggen in aandelen middels een CFD, open je een ‘positie’. Een positie is de benaming voor het door jou geselecteerd aandeel dat door de broker is aangekocht en geactiveerd is. Voorafgaand aan  het openen van een positie selecteer je de door jouw gekozen aandelen. Dat kan een CFD in vreemde valuta zijn bijvoorbeeld, EUR-USD. Op het moment dat je op ‘kopen’ hebt geklikt, is je positie geopend.

Vanaf dat moment kan je live je positie blijven volgen. Je kan op elk moment kiezen om de positie te sluiten en je kan er voor kiezen om de positie te beschermen tegen grote verliezen als gevolge van bijvoorbeeld een plotselinge koersval. Middels de knop ‘limiet’ verzeker je jezelf er van dat de CFD wordt verkocht bij een voor jouw acceptabele koerswinst. Als de CFD is verkocht wordt de winst op je beleggersrekening bijgeschreven.

Real-time je positie volgen

Zowel op de handelsplatforms voor de pc en laptop als de apps voor tablet en smartphones kan je makkelijk en snel je posities volgen. Door bijvoorbeeld in de handelsomgeving van de app op het icoon van opties te klikken heb je meteen een helder overzicht van de koersen per positie. Omdat er een live verbinding is met de online handelsplatforms zie je de real-time koersen, en daarbij jou eventuele winst. Rode cijfers geven aan dat de koers van je positie in waarde is gedaald en groene of blauwe cijfers, afhankelijk van de online broker, geven aan dat de koers van de positie in waarde is gestegen.

Speculeren op koersdaling met een short-positie

Als je verwacht dat een bepaald aandeel op (korte) termijn in waarde zal gaan dalen kan je er voor kiezen om een short-positie aan te gaan, oftewel je gaat speculeren op een koersdaling. Met ‘short gaan’ heb je de aandelen niet zelf in bezit. Daarom vraag je een broker om voor een bepaald bedrag een pakket aan aandelen te verkopen. Geheel volgens jouw verwachting daalt niet veel later de koers van het aandeel waarop jij het pakket aandelen weer verkoopt. Je geeft vervolgens de aandelen terug aan de broker. Het verschil tussen de verkoop en de aankoop is jouw winst.