Begin zelf met beleggen in CFD’S

Gratis oefenen in het beleggen met CFD’s

Als je voor het eerst wilt gaan beleggen in CFD’s kan je gebruik maken van de verschillende demo’s die online brokers aanbieden om voor jezelf een goed beeld te krijgen hoe het handelen in CFD’s in zijn werk gaat. De demo’s zijn te gebruiken op de pc, laptop, tablet en smartphone. Het aanmaken van een demo-account gaat snel een eenvoudig. Als je de demo op je tablet of smartphone wilt gebruiken dan kan dit middels een speciale app. Zodra je bent ingelogd krijg je een overzichtelijk scherm met daarin jouw virtuele saldo van bijvoorbeeld, 100.000 EUR, waarmee je vervolgens vrij kan handelen. Je kan zo de verschillende opties uitproberen en het handelen in CFD’s eigen maken.

Als je belegt in CFD’s dan wordt je geen eigenaar van de aandelen, wat wel het geval is als je rechtstreeks in aandelen belegt. Bij het beleggen in CFD’s wordt de CFD broker eigenaar en jij betaalt de broker een commissie voor het kopen en verkopen van de aandelen. Deze wijze van beleggen is financieel gezien stukken aantrekkelijker dan rechtsreeks beleggen en je hebt ondanks het feit dat je geen eigenaar van de aandelen wordt toch het idee dat je de aandelen in bezit krijgt.

Werking van een CFD

De hefboomconstructie die zo kenmerkend is voor de CFD kan er voor zorgen dat je met een relatief laag saldo op je beleggersrekening toch hoge winsten behaalt. De koers van het aandeel KPN is 5 EUR en je hebt 500 EUR om te beleggen. Als je rechtstreeks in aandelen zou  beleggen dan zou je honderd aandelen kunnen kopen. Maar omdat je in een CFD belegt gaat een hefboom in werking. In dit voorbeeld is de hefboom 20. De eerder genoemde 500 EUR krijgt hiermee een belegde waarde van 20 X 500 EUR = 10.000 EUR. Bij een koerswinst van 20 % op het aandeel van KPN ontvang je 20% over 10.000 EUR = 2.000 EUR. Deze 2.000 EUR is jouw winst uit de CFD en wordt rechtsreeks naar je beleggersrekening geboekt.

Conclusie: De hefboom van 20 oftewel, factor 1:20, heeft je in dit voorbeeld 1.900 EUR meer winst opgeleverd. Een eenvoudige rekensom laat zien dat als je op de beurs de fysieke aandelen van KPN had gekocht, je dan 20% over 500 EUR = 100 EUR winst had gemaakt.  Om te voorkomen dat onverantwoorde beleggingen worden gedaan zijn de hoogtes van hefbomen bij online brokers gemaximeerd.