Beleggen in CFD’s

Werking van de hefboom

Beleggen kan op vele manieren en desgewenst met behulp van  een beleggingsinstrument zoals een Contract For Difference (CFD). Met een CFD kan je met een lage inzet hoge winsten behalen. Dat kan doordat een CFD gebruik maakt van een hefboomconstructie. Je wilt bijvoorbeeld beleggen in KPN. Het aandeel KPN is 5 EUR en je hebt 500 EUR om te beleggen. Als je rechtstreeks in aandelen zou  beleggen dan zou je honderd aandelen kunnen kopen. Maar omdat je in een CFD belegt gaat een hefboom in werking. In dit voorbeeld is de hefboom 20. De eerder genoemde 500 EUR krijgt hiermee een belegde waarde van 20 X 500 EUR = 10.000 EUR. Bij een koerswinst van 20 % op het aandeel van KPN ontvang je 20% over 10.000 EUR = 2.000 EUR. Deze 2.000 EUR is jouw winst uit de CFD en wordt rechtsreeks naar je beleggersrekening geboekt. Een eenvoudige rekensom laat zien dat als je op de beurs de fysieke aandelen van KPN had gekocht, je dan 20% over 500 EUR = 100 EUR winst had gemaakt.

Hefboomproducten als de CFD zijn in de jaren negentig van de vorige eeuw ontwikkeld met als doel sneller hoge winsten te behalen. Vooral hedgefondsen maakten in die tijd al gebruik van hefboomconstructies. Momenteel kan je er als particuliere belegger ook gebruik van maken. Beleggen met gebruik van CFD’s kan onder meer op de meeste online handelsplatforms. In Amerika is het gebruik van CFD’s overigens niet toegestaan. Het Amerikaanse verbod op CFD’s is een gevolg van de kredietcrisis van 2008 waarbij vooral hefboomconstructies voor enorme verliezen zorgden doordat collectief de gedachte was dat onroerend goed oneindig zou blijven stijgen in waarde.  Men bleef hierdoor speculeren op koerswinst, totdat de onroerend goed markt in elkaar stortte. De vele miljarden aan verlies moesten door de Amerikaanse belastingbetaler worden opgehoest. Het onverantwoorde speculatiegedrag met CFD’s was voor de Amerikaanse overheid reden om het gebruik van CFD’s niet meer toe te staan.

 

Speculeren op koersdalingen

Om bij het beleggen met CFD’s  je risico te beperken kan je gebruik maken van de mogelijkheid om op een gekozen punt uit de CFD te stappen. Deze gegarandeerde stop, stopt de positie op exact het moment dat je hebt uitgekozen. Ook dien je rekening te houden met het feit dat de aanbieder van de CFD  kosten berekent voor het beleggen. Deze kosten zijn echter marginaal en bestaan onder meer uit overnight-rente en een commissie.

Naast koersstijgingen is het tevens mogelijk te speculeren op koersdalingen. Als je overtuigd bent dat een bepaald aandeel, bijvoorbeeld olie, zal gaan dalen dan kan je door middel van het gebruik van een CFD maximaal winst uit deze kennis halen.

De hefboom van CFD’s bij online brokers verschillen onderling en zijn voorzien van een maximum. Zo staat het maximum bij de ene online broker op 1:50 terwijl bij de andere het maximum op 1:200 kan staan.

 

Meer weten over beleggen in CFD’s? Lees ook: